JEPPISLIT

1–15.11.2023

Kirjallisuuden ystäville!

KESKIPISTEESSÄ KIRJALLISUUS

JeppisLit on kirjallisuusviikko, jonka tarkoituksena on tuoda esille kirjoja, kirjailijoita ja tarinoita. JeppisLit tarjoaa ohjelmaa pääasiassa Pietarsaaren kaupunginkirjastossa, mutta tapahtumia järjestetään myös muualla kaupungissa ja tarjolla on myös tietyille kohderyhmille suunnattuja vierailuja – kaikkea kirjallisuuteen liittyvää.

JeppisLit-tapahtuman tavoitteena on olla vuosittainen kirjallisuutta ja elämää valaiseva tapahtuma.

Tapahtuma järjestetään samanaikaisesti Pohjoismaisen kirjallisuusviikon kanssa.

Eläköön kirjallisuus ja sanaiset arkkumme!

OHJELMA 2023

01 marrasMAR
klo. 18:00

VAD GÖR KRIGET MED MÄNNISKAN, LIVET OCH KÄRLEKEN? Författarkväll med Kjell Westö. Moderator: Annette Kronholm. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

03 marrasMAR
klo. 18:00

DEKKARISTI UNELMAHOMMISSA. Kirjailija-ilta Satu Rämön seurassa. Haastattelijana Päivi Jokitalo. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

06 marrasMAR
klo. 19:00

USKO JA EPÄUSKO. Kirjailija-ilta Ville Mäkipellon seurassa. Haastattelijana Laura Palovuori. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

08 marrasMAR
klo. 19:00

ALL VÅR LÄNGTAN. Författarkväll med Ellen Strömberg. Moderator Ulrika Hansson. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

09 marrasMAR
klo. 18:00

HORISONTER – KULTURTIDSKRIFTER I DAG OCH I MORGON. Paneelikeskustelu kulttuurilehtien roolista Horisontti-lehden 70-vuotisjuhlan johdosta. Panelistit: Ralf Andtbacka, Emma Ahlgren ja Emma Kanckos. Moderaattori: Rickard Eklund. Illan järjestää Svenska Österbottens Litteraturförening rf. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

13 marrasMAR
klo. 19:00

TRO DET ELLER EJ. Författarkväll med Merete Mazzarella och Sofia Torvalds. Moderator: Leif Westerlund. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

14 marrasMAR
klo. 18:00

PARRASVALOISTA PIMENTOON. Kirjailijailta sisarusten Elina ja Heidi Ekholmin kanssa. Tule kuulemaan sekä Felixin ihmeellisestä elämästä että hänen vaiheitaan kartoittaneesta tutkimustyöstä tiistaina 14.11. klo 18. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

15 marrasMAR
klo. 19:00

I SPÅREN EFTER JÖRN. Ett samtal mellan Anna Friman och Philip Teir. Kaupunginkirjasto. Vapaa pääsy.

 

MUU OHJELMA

Satuhetkiä eri kielillä

Kaupunginkirjaston satuhuoneessa,
1. krs

Maanantai 6.11, klo. 18:00
Satuhetki englanniksi

Tiistai 7.11
Klo. 18:00:  Satuhetki ruotsiksi
Klo. 18.30: Satuhetki suomeksi

Keskiviikko 8.11, klo. 18:00
Satuhetki ukrainaksi

Torstai 9.11, klo. 18:00
Satuhetki arabiaksi

Tactilia – Aistikasta taidetta. Taidenäyttely pimeässä.

13–17.11, Kaupunginkirjasto, 2. krs. Vapaa pääsy.

KIRJAILIJAT

Kjell Westö
Kirjailija

Helsingissä vuonna 1961 syntynyt Kjell Westö on yksi Suomen valovoimaisimmista kirjailijoista. Hänet tunnetaan parhaiten Helsinkiin sijoittuvista eeppisistä romaaneistaan, mutta hän on kirjoittanut myös novelleja, runoja, esseitä ja kolumneja.

Annette Kronholm
Äidinkielen opettaja, haastattelijana

Annette Kronholm työskentelee äidinkielen opettajana Uudenkaarlepyyn Topelius-lukiossa.

Satu Rämö
Kirjailija

Satu Rämö on Islannissa asuva kirjailija ja somevaikuttaja, jonka islantilaista yhteiskuntaa, perhe-elämää ja matkailuelämyksiä kuvaavat kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion. Tällä hetkellä Rämö on erityisen tunnettu suomalais-islantilaisen Hildur-dekkarisarjan ansiosta.

Päivi Jokitalo
Haastattelija

Päivi Jokitalo on opettaja, osallistava kouluttaja ja suosittu konferenssien ja kirjailijakeskusteluiden moderaattori.

Ville Mäkipelto
Tubettaja, psykologi, teologian tohtori

Ville Mäkipelto on suomalainen tubettaja, psykologi ja teologian tohtori. Mäkipelto tuottaa YouTube-kanavalleen tietovideoita, joissa hän käsittelee ihmismieltä ja maailmankaikkeutta erilaisista näkökulmista.

Laura Palovuori
Kulttuurimaantieteilijä, haastattelija

Laura Palovuori on kulttuurimaantieteilijä (filosofian maisteri), joka työskentelee tutkimus-, kehitys- ja innovaatioasiantuntijana ja hanketiedottajana Centria-ammattikorkeakoulussa. Palovuori on aiemmin työskennellyt mm. vapaana toimittajana ja kirjoittaa edelleen mm. kolumneja.

Ellen Strömberg
Kirjailija

Ellen Strömberg on pietarsaarelainen kirjailija, joka debytoi vuonna 2018 teoksella Jaga vatten. Hän on sittemmin julkaissut neljä kirjaa, joista uusin, Bli utan, ilmestyi tänä vuonna. Strömberg sai August-palkinnon vuonna 2022 teoksella Vi ska ju bara cykla förbi ja oli samana vuonna ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Ulrika Hansson
Kirjailija, kyrkpressenin kustannustoimittaja, haastattelija

Ulrika Hansson on Pietarsaaressa asuva kirjailija. Hän on koulutukseltaan kirjallisuustieteilijä ja työskentelee Kyrkpressenin kustannustoimittajana.

Merete Mazzarella
Kirjailija

Kirjailija Merete Mazzarella on syntynyt Helsingissä vuonna 1945 ja varttunut Sveitsissä, Kiinassa, Turkissa, Englannissa ja Suomessa. Mazzarella on työskennellyt pohjoismaisen kirjallisuuden opettajana Helsingin yliopistossa, professorina vuosina 1998–2008. Hän opettaa myös lääkäreitä ja lääketieteen opiskelijoita Helsingin yliopistossa ja Uppsalan yliopistossa.

Sofia Torvalds
Kirjailija, toimittaja (Kyrkpressen)

Kirjailija Sofia Torvalds on opiskellut journalismia Ruotsissa ja työskentelee Kyrkpressenin toimittajana. Svenska litteratursällskapet i Finland on palkinnut hänen kirjansa Hungrig (2014) ja Bliv du hos mig (2017).

Leif Westerlund
Pappi, psykoterapeutti, kolumnisti, haastattelija

Leif Westerlund on pappi ja psykoterapeutti sekä kolumnisti (Österbottens Tidning).

Elina ja Heidi Ekholm
Kirjailija

Elina ja Heidi Ekholm eivät arvanneet, millaiselle matkalle he pääsisivät, kun he lähtivät seuraamaan isosetänsä, pietarsaarelaisen Felix Jungellin (1869–1930) jalanjälkiä. Jos oli Felixin elämä jännittävää, niin lähes yhtä jännittävää oli selvittää sadoista eri lähteistä seikkailijan edesottamuksia.

Philip Teir
Kirjailija, kirjoittaja

Philip Teir (s. 1980) kasvoi Pietarsaaressa ja asuu Helsingin Punavuoressa. Hän työskenteli Hufvudstadsbladetin kulttuuripäällikkönä vuosina 2009–2014 ja on toiminut syksystä 2014 alkaen vapaana kirjailijana ja kirjoittajana. Hän on toimittanut maskuliinisuutta ja Pohjanmaata käsitteleviä antologioita, ja hänet nähdään usein kirjoittajana ruotsinkielisillä kulttuurisivuilla.

Anna Friman
Schildts & Söderströmin kirjallinen johtaja

Anna Friman on Schildts & Söderströmin kirjallinen johtaja. Hän on koulutukseltaan toimittaja ja pohjoismaisen kirjallisuuden maisteri (Helsingin yliopistosta).

Logo design: Terese Bast © 2024 JeppisLit Web design: Wikström Media © 2024 JeppisLit